Monday, July 19, 2010

Schizoid [Personality Disorder]

+Schizoid?? ape tuh- huhu.. mashi pon tertanya2 masa tengok 1 cerita bout 'SCHIZOID' kat TV2 *if i'm not mistake*
+mashi tertanya..kenapa tjuknye cmni..kenapa? kenapa? 0_o
+tiada paksaan untuk baca summary yang sangat teruk nih-skip jer kat maksud die-

 +cter die camni.. ada pasangan ni.. 1 ari si isteri mengadu kat kawan die yg suaminye selalu sgt marah2 kat dia.. bila dia tnye suami die ade pompuan laen ker, pi mana banyak sangat outstation dengan pompuan.. and suaminye diam membisu *xpasti la-yeke die diam..sbp masa tu dok pk..ape tu schizoid?*.then suami dia dapat tau isteri die dok ngadu kat orang laen masalah rumah tangga mereka.pe lagi angin la suami die,yg peliknya suami die marah jer kat die..tp..esoknya.tibe2 ade kesan kelar kt tangan..kesan melecur..lebam sana..lebam sini kat isteri die *musykil ni* bila masa suami dia pukul?? aigoo.. then *ringkaskan cter* mak si isteri tuh datang la nak jengah anak die..soshite die ternampak la plak..'awat badan anak aku ni lebam2? laki dia dera ke?!'. *gunting ckit cter ni* mak si isteri ni pon tak bagi la depa dua jumpa..aish..-mak die siap wat laporan polis n tgkap laki tuh atas kesalahan dera bini-yang isteri die lak dok kata la..'suami saya tak salah mak'.Demi menegakkn keadilan.. si suami tu memang tak salah..maka suami die..yer suami die..pakat ngan kawan die nak masuk curi-curi umah mereka =.=' *wat2 la saspen kat sini yer* suami dia nak pi amik pita rakaman yg die dah wat masa ketiadaan nye kat uma *means nak thu pe yg isteri die wat*rupe2nya..isteri die cederakan diri sendiri..untuk menyelesaikan setiap masalah rumah tangga yg dihadapi.. that's why suami die kena tuduh lagu tuh- *ish3*

Schizoid merupakan gangguan personaliti skizofrenik oleh individu tertentu yang berunsur kurang minat dalam perhubungan sosial, satu kecenderungan terhadap satu gaya hidup bersendirian, kesulitan, dan kesejukan emosional. Penggambaran kelakuan-kelakuan skizoid dapat dilihat yang dia disusun menjadi tiga kumpulan ciri-ciri:

1. unsociability, kesunyian, reservedness, keseriusan, dan keanehan
2. perasaan takut, berperasaan malu , kepekaan, kebimbangan, keterujaan, dan sifat kasih
3. kelenturan, kebaikan, kejujuran, ketidakacuhan, kesenyapan, dan sikap-sikap emosional sejuk.

+cara mereka menyelesaikan masalah sangat2 la kowai fufufu..
+nowadays, mashi tengok segelintir remaja ada sifat camni..kan..kan? *bila pasangan depa wat perangai*
+aish toksah la nak cederakan diri sendiri..tapikan..depa ni x sedaq masa tengah 'mencederakan diri sendiri ni' cmne nak tolong ek.. *rakam kelakuan mereka?*
+fufufu mashi da merapu sakan ni..ok la..ja sekian info yg agak merapu ^^

No comments: